Yhteistyössä Sleepy /
Hieman kertausta menneeseen. Poikamme nukahti siis melkeinpä ensimmäiset viisi kuukautta aina iltaisin sekä usein päivisinkin rinnalle ja nukkui öisin 3-6 tunnin pätkiä n. kolmen kuukauden ikään saakka. Rinnalle nukahtamisesta tuli melkoisen voimakas uniassosiaatio, mikä ilmeni erirtyisesti yöaikaan poikamme roikkuessa yöt läpeensä rinnalla ja valvottaen vaimoani, kun ei ollut taitoa muulla tapaa nukahtaa uudelleen. Miksi sitten tähän tilanteeseen päädyttiin, todennäköisesti helppouden vuoksi ja meidän vanhempien oman väsymyksen vuoksi- ei jaksettu ja tajuttu puuttua asiaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että rinnalla oleskelu ja syöminen on pienelle vauvalle todella tärkeä osa kiintymyssuhdetta, joka pitää myös vauvalle mahdollistaa, mutta "liika on liikaa" yöaikaan.
Lopulta päätettiin, että lähdetään hakemaan uniassosiaatioon muutosta, kun unet oli kokonaisuudessaan mennyt huonompaan suuntaan muutaman kuukauden ajan ja oma väsymystila lisääntynyt. Lähdettiin omatoimisesti pala kerrallaan purkamaan assosiaatiota ja aloitettiin siitä, että enää ei anneta nukahtaa rinnalle päivällä ja hiljalleen sama kaava myös yöunille mentäessä. Päiväunia ennen toki sai/saa edelleenkin rintamaitoa, mutta hereillä ollessa siirretään vaunuhin ja hyssytellään uneen. Täytyisi myös omassa sängyssä nukkumista harjoittaa päiväunilla entistä enemmän. Yllättävän nopeasti saatiin assosiaatio rintaan purettua päiväunien osalta. Iltaisin opittu tapa rinnalle nukahtamisesta nostaakin sitten voimakkaammin päätään esille, mutta tähänkin ollaan hiljalleen saatu vastaavanlaista muutosta aikaiseksi kun päivällä.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen...
Haasteet, joita koemme pikkumiehen unien kanssa:
- Päiväunien rytmitys ja unien kestot
- Liian myöhäinen nukkumaanmenoaika ja yliväsymys
- Toistuva heräily yöaikaan
- Itsenäisen nukahtamisen taidon puute
Käytiin toukokuun loppupuolella pitkä puhelinkeskustelu sekä ollaan viestitelty Sleepyn Marian kanssa. Puhelimitse käytiin läpi pikakelauksella meidän pikkumiehen unitaivalta kuuden kuukauden ajalta ja poimittiin matkalta hyvät asiat jotka on hyvä jättää edelleen osaksi arkea sekä tavat, joihin puuttuminen/muokkaaminen todennäköisesti lähtee vaikuttamaan uniasioihin positiivisesti.
Jotta kokonaisuus saadaan unien osalta kuntoon, täytyy saada perusasiat kuntoon. Tässä tapauksessa perusasioilla tarkoitan päivärytmiä ja unihygieniaa. Kun päivän rytmitys ja unihygienia-asiat on hypännyt raiteilleen, on myös odotettavissa hiljalleen tuloksia tapahtuvaksi myös yöunien suhteen.
Meillä on nyt reilun viikon verran tarkempaa rytmitystä takanapäin. Ensimmäiset päivät meni kuin suoraan oppikirjasta ja ehdittiin jo ajattelemaan, että näinkö helposti tämä homma tulee hoidetuksi.
No ei nyt sentään, nimittäin yhtäkkiä päiväunille nukahtaminen kävikin pikkumiehelle yllättävän työlääksi ja unet kantavat päiväaikaan ainoastaan 20-45 minuuttia kerrallaan. Samanaikaisesti selältä vatsalleen kääntyminen lähti onnistumaan, mikä selkeästi aiheutti motorista levottomuutta. Yölläkin usein selältä mahalleen käännös tapahtuu. Vaikuttavia tekijöitä päiväuniin on varmasti monia muitakin tällä hetkellä, mutta ensimmäisenä tulee mieleen yliväsymys, joka kertaantuu kun pidemmän aikaa on nukkumaanmenoaika ollut auttamatta liian myöhäinen ja yöt katkonaisia.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen...
![]() |
Tämä kuva kertoo paljon meidän pikkumiehestä. Kun ei malta nukkua, niin ei malta. Kaikki muu uusi ja ihmeellinen tuntuu tällä hetkellä kiinnostavan enemmän kun nukkuminen |
Sitäkin suuremmalla syyllä pidämme nyt suunnitellusta päivärytmistä ja aikaistetusta nukkumaanmenoajasta kiinni, jotta saadaan uusi rytmi toimimaan ja tulokset esille parempien unien muodossa. Pyrkimyksenä on myös mahdollisimman vähäeleisesti ja itsenäisesti saada pikkumies höyhensaarille valitsemallamme unikoulumetodilla ja kannustaa myös liian lyhyitä päiväunia jatkumaan lempeästi, jotta jossain kohtaa saavutettaisiin nuo pidemmät lounasajan unet. |
Kahtena edellisenä yönä pikkumies on nukkunut parhaimmillaan viiden tunnin pätkiä yhtäjaksoisesti, mikä on paremmin kun viimeiseen kolmeen kuukauteen oikeastaan yhtenäkään yönä. Varovasti uskallan veikata, että rytmitys alkaa tuottamaan tulosta vaikka iltaisin nukahtaminen ei vielä tapahdu unikoulumetodin mukaan. Jatkamme harjoituksia...
Uni on opittu taito ja itselläni on vahva luotto, että sen taidon myös meidän pikkuinen pian hallitsee kun vaan me vanhemmat jaksamme olla kärsivällisiä ja pysyä rauhallisen sekä määrätietoisena luottaen opetettaviin uniasioihin.
On ollut korvaamaton apu jo tähän mennessä saada Sleepyltä ohjeet siihen, kuinka lähteä uniasioihin puuttumaan lempein keinoin. Ja vitsi miten paljon voi ihmisellä olla tietoa unesta kun on ammattilainen asiassaan! Ilman ammattilaisen apua oltaisiin varmasti nettisurffailullakin saatu jonkinlainen unikoulu aikaiseksi, mutta itselleni on ainakin helpompi sisäistää ja luottaa ohjeisiin ammattilaisen kertomana sekä noudattaa niitä määrätietoisesti.
Mikäli kamppailet samojen asioiden parissa kun me, on myös sulla mahdollisuus saada vinkkejä uneen. Sleepyllä on heinäkuun loppuun voimassa NUKUTAAN PAREMMIN - verkkovalmennuskampanja, joista saat 10 % alennuksen koodilla KESA10. Tästä klikkaamalla pääse verkkovalmennukseen!
Sitten vielä loppuun itselleni pieni muistutus tulevaan: kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä ja vielä lisää kärsivällisyyttä.. Onneksi ensi viikolla on loma, joka jo itsessään parantaa sietokykyä ja kärsivällisyyttä. Jos antaa lomalla kaikkensa unikoululle ja tinkii omista unista, tiedä vaikka saisi sitten lomalta töihin palatessa nukkua jo entistäkin rauhallisempia öitä. Hyvä tästä tulee!
Tulen myöhemmin kirjoittamaan tilannepäivitystä siitä, kuinka unen oppiminen sujuu ja onko eteen tullut uusia haasteita.
Kommentit
Lähetä kommentti