Tee se itse makumatka Kreikkaan

Kaupallinen yhteistyö K-Supermarket Ratina /

Lähes joka kesäinen matka jonnekkinpäin Kreikkaa viettää tänä kesänä välivuotta niin perheenlisäyksen kuin myös koronavirusepidemian vuoksi. Päätin, että silti tätä kesää ei tarvitse viettää ilman kreikkalaisia makuja, joita myös matkoilta tyypillisesti haetaan.

Näistä lähtökohdista syntyi ajatus kreikkalaisen illallisen järjestämisestä yhdistettynä syntymäpäiväjuhliini, vaikkakin muutaman päivän etuajassa. Vietimme eilen kreikkalaista iltaa seitsemän hengen porukalla. Minä, Viivi ja poikamme, vanhempani sekä pikkuveljeni ja hänen tyttöystävä. 

Lähdin pohtimaan tarjottavia ruokia kreikkalaisten lempiherkkujemme kautta ja yritin parhaani mukaan luoda illallistajille mahdollisimman autenttisen makumatkan Kreikkaan. Maanantaina suunnittelin ruokalistan, tiistaina kävin kolmen tunnin ostosreissulla K-Supermarket Ratinassa ja keskiviikko aamusta alkaen tein ruokia aina iltaan saakka. Seuraavassa hieman reseptejä ja vinkkejä.

Illallisella ruokalistalta löytyi:

Kreikkalainen salaatti sisältää tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, punasipulia, fetaa, oliiviöljyä ja oreganoa. Kaikki kasvikset pilkotaan syvälle lautaselle melko reilun kokoisiksi paloiksi, asetetaan päälle iso kimpale fetaa, lorautetaan oliiviöljyä ja päälle ripotellaan hyppysellinen oreganoa. Virallisesti kreikkalaiseen salaattiin kuuluu myös oliivit, mutta tällä kertaa oliivit tarjoiltiin erillään muista ruoista. 
Saganaki eli paneroitu juusto. Itse valitsin tällä kertaa paneroitavaksi juustoksi eli saganakiksi sinisen Emmentalin. Juustosta tulee leikata n. 1 cm paksuisia levyjä, jotka kieritellä aluksi huolellisesti vehnäjauhoihin. Tämän jälkeen huolellinen kierittely kananmunassa, jonka rakenne on rikottu. Viimeistellään tuplapanerointi vielä pyörittelemällä uudelleen vehnäjauhoissa. Saganaki paistetaan kuumalla pannulla reilun voin kera, kunnes pinta saa komean värin ja juusto hieman pehmenee. Valmiin juuston päälle puristetaan tuoretta sitruunaa.

Tsatzikin valmistamiseen tarvitsee kreikkalaista jogurttia, kurkkua, valkosipulia, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Kurkku kuoritaan ja raastetaan. Raastetusta kurkusta tulee puristella huolellisesti nesteet pois, ennen kun kurkku kipataan jogurtin joukkoon. Muita mausteita tulee lisätä joukkoon omien makumieltymysten mukaan. Maku tsatzikissa asettuu kunnolla vasta vuorokauden kuluttua, joten tsatzikin tulee levätä jääkaapissa mielellään pidempi aika ennen tarjoilua.

Souvlaki eli lihavartaat sisälsi tällä kertaa karitsaa ja nautaa. Molemmat lihat marinoin samoilla mausteilla. Lihat sopivina kuutioina pussiin. Pussiin kaadetaan oliiviöljyä, valkoviiniä, sitruunamehua, hunajaa, tuoretta basilikaa pilkottuna, oreganoa, murskattuja laakerinlehtiä, mustapippuria, valkosipulin kynsiä pilkottuna, suola ja rosmariinia. Suljetussa pussissa lihojen pyörittämistä siten, että mausteet leviää kauttaaltaan lihoihin. Anna marinoitua useampi tunti, mielellään yön yli. Asettele lihat vartaisiin, grillaa n. 1min per puoli kuumassa grillissä ja nosta tämän jälkeen vartaat folion sisään vetäytymään 10 minuutiksi ennen tarjoilua.
Kasvisvartaat sisälsi munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, herkkusieniä ja ananasta. Täytteet on hyvä pilkkoa sopiviksi kuutioiksi, pujottaa varrastikkuihin ja sivellä mausteöljyllä ennen grillausta. Itse tein mausteöljyn oliiviöljyyn ja joukkoon kasviksille tarkoitettua Kreikasta ostettua yrttiseosta, paprikajauhetta ja mustapippuria. Grillissä n. 10 minuuttia.
Lohkoperunat valikoitui myös yhdeksi ruokalajiksi, koska kreikkalaisissa tavernoissa lähestulkoon jokaisessa ruoka-annoksessa on perunaa jossakin muodossa. Itse kuorin perunat, pilkoin lohkoiksi, laitoin isoon kannelliseen kulhoon ja kaadoin ison lorauksen oliiviöljyä myös. Paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, yrttiseos ja mustapippuria. Lopuksi kulhon kansi kiinni ja muutama minuutti reipasta kulhon ravistelua, jotta öljy sekä mausteet leviää kaikkiin perunoihin.


Pinaattifetapannari syötiin suolaisena jälkiruokana. Ohje kokonaisuudessaan kuvana tämän tekstin alla: 
 Lisäksi koko ajan pöydässä oli oliiviöljyä ja punaviinietikkaa, mikäli näistä halusi tehdä coktailin ja dipata vaaleaa leipää tähän, kuten Kreikassa on tapana. Ruokajuomana oli kuinkas muutenkaan kun kreikkalaista lager-olutta Mythosta.
Jälkiruoaksi pöydässä kiersi myös hedelmälautanen eli vesimelonia ja viinirypäleitä, kuten kreikkalaisissa tavernoissakin talo tarjoaa hedelmät ja rakia eli paikallista pontikkaa. Rakia ei nyt tällä illallisella tarjoiltu, eipä siitä kukaan olisi tykännytkään. 

Sitten vain taustalle kreikkalainen musiikki soimaan, puheen sorina käyntiin ja nautiskelemaan mauista.

Lähes kaikki  ruoka syötiin, vaikka ruokaa olikin aivan valtava määrä. Kreikassahan on itseasiassa kohteliasta hieman jättää ruokaa syömättä, koska tämä on merkki tavernalle, että annokset ovat riittävän suurikokoisia. 

Mikäli haluat viettää kreikkalaista iltaa, uskoisin ylläolevilla ruokalajeilla pääsevän ainakin makujen puolesta suoraan makumatkalle Kreikkaan. Kippis!

Kommentit