Tule hyvä kakka, älä tule niskakakka

Kaupallisessa yhteistyössä: Muumi Baby - vaipat 

Vaipanvaihto on varmasti jokaiselle vanhemmalle erittäin tuttua puuhaa ja tästä suoriutuisi useiden satojen toistojen jälkeen melkeinpä silmät kiinni ja kädet selän taakse sidottuna. Itselleni ainakin vaipanvaihto oli ensimmäinen taito vauvan hoidossa, jonka pystyin kirkkain silmin nimeämään taidoksi, jonka koen hallitsevani varmoin ottein. En toki vielä kädet selän taakse sidottuna, mutta usein öisin väsyneenä silmät lähes kiinni kylläkin. 

Ensimmäinen hoidollinen toimenpide jonka pojallemme tein, oli nimenomaan vaipan pukeminen synnytyssalissa. Siinä hetkessä konkretisoitui tapahtunut ja tajusin, että tässä käsieni turvassa ja hoivattavana on elämäni merkityksellisin pieni ihme!

Nyt kolme kuukautta myöhemmin vaipanvaihtoa ei tarvitse enää jännittää eikä jokaista onnistunutta vaipanvaihtoa tule fiilisteltyä kuten alkuun. Melko hyvä rutiini on syntynyt kun taito harjaantuu päivittäin useita kertoja. Nyt vaipanvaihto on vielä helppoa kun vaipanvaihdon aikana ei venkoilla pakoon, vaan annetaan vaihtaa vaippa suhteellisen hyvin yhteistyössä ja pysytellään kiltisti selinmakuulla. Täytyy koittaa nauttia tästä vielä kun voi..

Laskeskelin tuossa muutama viikko sitten hieman vaippamenekkiämme kolmen kuukauden ikäisen poikamme osalta. Meillä meni viikossa paketillinen vaippoja (koko 2) eli noin kuudenkymmenen vaipan viikkotahdilla. Keskimäärin siis noin kahdeksan vaippaa vuorokaudessa ja kolmen tunnin vaihtovälillä tasaisesti vuorokauden tunteihin ripoteltuna. Melko merkittävä kuluerä myös perhe-arjessa.

Todellisuudessa päiväsaikaan vaippaa vaihdetaan vieläkin tiheämmin, koska yöllä vaippaa meillä on tarve vaihtaa 1-2 kertaa yön aikana. Jos yö selvitään ilman kakkoshätää, vaihdetaan vaippa kertaalleen aamuyöstä, jos tuntuu hyvin täydeltä. Muutama yö on mennyt illalla laitetulla vaipalla kun yöpissaaminen on selkeästi viime viikkojen aikana vähentynyt ja painottuu tällä hetkellä päivään.

Nyt kolmen kuukauden ikäisenä yökakkiminen on vähentynyt selkeästi ja vatsan toiminta on vilkkainta päiväsaikaan. Sen kerran kun kakka tulee yöllä, on se sellainen rysähdys, että ei jää arvailuille varaa ja on lähellä, että itselläkin turahtaisi säikähdyksestä lusikallinen lakanoille. 

Tyypillisesti pojallamme vatsa toimii 2-4 kertaa päivässä ja suunnilleen joka toinen päivä on odotettavissa oikein kunnon niskakakat. Olipahan päällä mikä vaippa tahansa ja miten päin tahansa! Sitten kun rysähtää niin rysähtää. 

Miten ylipäätään tuommoisen pienen pojan siro peppu pystyy kakkoineen kylvämään sellaista tuhoa kertarysäyksellä, että tarvitsee niskaa myöden käydä pesulla? 

Muumi Baby -vaipat on ollut meillä jo pidemmän aikaa käytössä ja osoittautunut toimivaksi sekä ihoystävälliseksi pojallemme. Iho on pysynyt hyvänä myös sen vuoksi, että vaippa vaihdetaan hyvin säännöllisesti, vaippa-alueen iho pestään sekä kuivataan hyvin.


Itseäni on erityisesti miellyttänyt se, että Muumivaippa ei ala heti ekan pissan jälkeen haisemaan, eikä haise myöskään kemikaaleille käyttämättömänä. Vaippojen valmistuksessa vähäinen kemikaalien käyttö, kotimaisuus ja ympäristövastuullisuus ovat seikkoja, jotka näen itse hyvin tärkeänä. Muumivaipat tekee Suomen ainoa kertakäyttövaippojen valmistaja Delipap Oy, kotimaisuus kunniaan. 

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös vaippojen kuosi miellyttää, olemmehan melkoinen Muumiperhe muutenkin. 

Olen huomannut, että ajatukset vaipanvaihdosta yöaikaan aiheuttaa paljon keskustelua. Vaihdetaanko teillä joka yö vaippa vai ainoastaan vaipan ollessa täysi tai kakan yllättäessä? 

Siirrätkö lapsesi yöllä hoitotasolle vaipanvaihdon ajaksi vai koitatko vähäeleisesti hoitaa homman vuoteen reunalla?

Kommentit

 1. Tykkäisin käyttää näitä Muumeja juurikin noiden sun mainitsemien seikkojen vuoksi, mutta meille nämä on jotenkin tosi huonon mallisia. Ehkä kokeillaan uudelleen taas, kun poitsu vähän kasvaa ja vartalo muokkautuu. :) Meillä ei pääsääntöisesti vaihdeta öisin vaippaa. Joskus se on kuitenkin niin täynnä pissaa, että joudutaan vaihto tekemään, koska poika on selvästi sen takia levoton. Kakkaa ei ole öisin tullut enää aikoihin. Yövaihto tehdään näppärästi sängyssä, hämärässä ja puhumatta.

  VastaaPoista
 2. Voiskohan meilläkin olla levotonta unta kans sen vuoksi, että vaippa on liian täysi? Usein yön toinen puolikas menee levottomaksi, täytyypä testata onko vaipanvaihdolla vaikutusta. 🙂 Täytyisi myös tuota sängyssä vaihtamista testata, tähän asti hoitotasolla tuo tehty

  VastaaPoista
 3. Nykyään ei vaihdeta öisin vaippaa kun kuopus (11kk) nukkuu kokonaisia öitä. Muutaman kk ikäisenä vaihdettiin öisin max 2krt vaippa. Vaippa meillä vaihdetaan vanhempien sängyllä/ lattialla. Meillä ei olla edes muumeja kokeiltu, molemmat tytöistä olleet tosi hoikkia 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän on kyllä kans kokeiltava tota sängyssä vaihtamista, josko vähän vähemmän heräisi! 🙂

   Poista

Lähetä kommentti