Mitä uni minulle merkitsee?

Kaupallinen yhteistyö Familon kanssa //

Otsikon kysymystä ei ole oikeastaan tullut pohdittua laisinkaan ennen kun poikamme syntyi marraskuussa 2019. Ennen tätä nukkuminen oli itsestään selvää touhua kaikkinensa ja melkolailla aina sai herätä pirteänä sekä tarpeeksi nukkuneena. Uneen ja nukkumiseen ei tullut siis uhrattua koskaan juurikaan ajatuksia, koska nukkuminen oli vain osa päivää, unen kanssa ei ollut ongelmia ja univelkaa ei ollut.
Nyt sitten reilun vuoden ajan uni ja uneen liittyvät asiat on ollut jatkuvasti esillä. Yhtäkkiä unesta on tullut melkeinpä puhutuin aihe arjessa ja aiemmin uneen sekä nukkumiseen ei juuri edes kiinnittänyt huomiota. Usein tulee myös miettineeksi, että minkä vuoksi hyviä unia ei ole aikaisemmin arvostanut tarpeeksi, vaan vasta sitten kun unet ei olekaan enää itsestäänselvyys. Pitäisi aina muistaa arvostaa sitä mitä on, koska tilanteet ja elämä muuttuu. 

Nykyään koen myös painetta mennä ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa taas aamulla herätä ajoissa ja vielä siihen päälle käydä töissä. Aikaisin nukkumaanmenon koen kuitenkin melko paljonkin rajoittavaksi tekijäksi omaan arkeen, mutta jaksamisen kannalta se on välttämätöntä. Välillä olis siistiä valvoa esimerkiksi puoleen yöhön telkkaria katsellen, ilman takaraivossa jyskyttävää ajatusta aikaisin alkavasta aamusta. Mikäli erehtyy valvomaan, kostautuu se kyllä lujaa seuraavina päivinä ja väsymyksen voittaminen tulee taas hankalammaksi. Ärsyttävää.

Muun muassa edellä mainittujen seikkojen vuoksi on itselläni herännyt kiinnostus unta kohtaan myös tieteen tasolla ja tätä myös hiljalleen opiskelen, jotta pääsen pitämään unihoitajan vastaanottoa. Täytyy pyrkiä tuomaan omaan arkeen lisää hyviä unihygienian elementtejä, jotta uni olisi laadukasta vaikka sitä olisikin vähän vähemmän. Korvaako laatu määrän unessa? Tähän en osaa vielä sanoa mitään tieteellistä, mutta oman kokemuksen pohjalta väitän, että kyllä esimerkiksi kuusi tuntia yhtäjaksoista unta on virkistävämpää kun kahdeksan tuntia usealla herätyksellä. Mitä mieltä oot?

Nyt merkittävin ja konkreettisin vaikutus unen laatuun on ollut uusilla Familonin tyynyillä, peitolla ja liinavaatteilla. Uudet hengittävät pellavaliinavaatteet, uusi peitto sekä tyynyt on aivan loistavat käytössä. Peitto on tarpeeksi lämmin, mutta silti hengittävä. Tyyny on hyvä nukkuma-asennossa kun asennossa, ei ole niskakipuja. Pellavainen pussilakana ja tyynyliinat on miellyttävät ihoa vasten ja todella hangittävät. Ei ole enää tarvinnut öisin hikoilla. 

Teksti jatkuu kuvien jälkeen...
Pitäisi myös vaihtaa joka iltainen ruutuaika ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi unikirjallisuuden pänttäämiseen. Ruudun ääressä sinivalon loisteessa oleskelu ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa vielä unen laatuun nimittäin pitkän aikaa. 

Askel kerrallaan kohti parempia unia. Nyt on kuitenkin sänky, tyyny, peitto ja petivaatteet kunnossa - perusasioista homma ei jää kiinni enää! 
Nukkukaa hyvin ja muistakaa pyytää herkällä kynnyksellä unen ammattilaisilta apua unen kanssa, jos unen kanssa on hankaluuksia. 

Kommentit