Äidit, lopettakaa lyttääminen ja kilpavarustelu

Itselläni on nyt takana melko tarkalleen viisi kuukautta aktiivista "some-uraa". Suurimmalta osin sosiaalisen median kanavissa seuraajani ja seurattavani ovat äitejä, jokainen erilaisin taustoin ja lapsimäärin. On yksinhuoltajia, suurperheellisiä sekä sateenkaariperheitä. Seuraajista ja seurattavista löytyy myös jo mukava määrä aktiivisia isitilejä. Lapset ja perhe-elämä on teemoja, joiden ympärillä Isikin osaa! -tilien käsiteltävät asiat pyörii.

Pääasiassa sosiaalisen median selaaminen ja vuorovaikuttaminen somessa antaa itselleni paljon, mutta valitettavan usein törmää myös asioihin, jotka mielellään olisi halunnut kiertää kaukaa. 

Lähes joka päivä jossakin sosiaalisen median kanavassa törmää äiti-ihmisten älyttömään väittelyyn, kilpavarusteluun ja paremmuuden vertailuun. Lytätään toisen äidin tavat kasvattaa lapsia tai toimia arjessa, moititaan huonoksi äidiksi kun käytössä on omatekoisten soseruokien sijasta kaupan valmisoseita tai arvostellaan vanhemmuutta sosiaalisen mediaan käytetyn ajan perusteella. Osan mielestä on myös väärin, että äidit tai ylipäätään vanhemmat ottaa joskus harvoin omaa aikaa. 

On myös aivan absurdia, että lapsen vaatteilla kilpaillaan ja luodaan vastakkainasettelua, milloin äitiyspakkauksen vaatteista on tullut noloja? Tässä vain muutama esimerkki aiheisiin, jotka useimmiten nostaa päätään sosiaalisessa mediassa ja saa isi-ihmisen ihmettelemään sekä lopulta kirjoittamaan tätä tekstiäkin. Asian on hyvin muotoillut tekstiksi myös Neljän lapsen tornado blogin Sini tekstissä "Vanhemmuus ei ole mikään kilpailu". 

Kaikista vänkäämisen aiheista en edes ole tietoinen, kun en ole onnekseni täysin ytimessä kaiken maailman äippä-ryhmissä. Eipä minua niihin huolittaisikaan - onneksi, vai pitäisikö vetää tästä sipuli jumiin, kun miehiä ei näihin ryhmiin hyväksytä? 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen..
Näin melko tuoreena isänä on äärettömän hankala ymmärtää, kuinka tästä paremmuuden vertailusta ja vänkäämisestä hyötyy kukaan. Päinvastoin, hyökkäävät kommentit ja lyttääminen aiheuttaa pahaa oloa niin kohteeksi joutuneelle henkilölle, kuin myös monelle sivusta seuraajalle. Osa sietää törkykommentit paremmin kun toiset, mutta sinä kommentoijana et voi tietää, kuka tämän kestää ja kuka ei. 

Aivan varmasti jokainen vanhempi tekee kaikki asiat lapsen eteen ja kuten näkee lapsensa parhaaksi sekä oman jaksamisensa kannalta parhaaksi. Ei ole pakko tehdä soseruokia itse, jos ei jaksa. Suomessa kaupan hyllyt notkuu laadukkaita lastenruokia, joten miksi pitäisi tehdä itse, jos ei jaksa? Jokainen vanhempi myös kasvattaa omat lapsensa omalla tavallaan ja asettaa oman harkinnan mukaan rajat. Jonkun lapsi saa hyppiä sohvalla ja sängyllä, jonkun ei - molemmat on ihan yhtä ok ja tästä ei kenenkään pitäisi vetää hernemaissipaprikasekotusta nenäänsä. 

Miksi sitten somessa isien välillä ei näe samanlaista hullunmyllyä? Muiden isi-ihmisten puolesta en osaa vastata, mutta itse en yksinkertaisesti näe tarpeelliseksi puuttua muiden elämään millään tavalla ellei näkemystäni haluta kuulla. Pystyn helposti skippaamaan aiheet yli, joista itselläni olisi sanottavaa. Ajatteleeko muut isit myös näin, en tiedä?

Usein keskustelen vaimoni kanssa asioista mitkä ihmetyttää, jolloin en koe enää tarvetta näitä julkisesti lähteä puimaan. Tärkeintä on kuitenkin, että lapsia kasvattavat aikuiset tietävät, kuinka ja miten haluavat lapsen kasvatuksen ja arjen perhe-elämässä hoitaa.

Olkaa armollisia itseänne sekä muita kohtaan. Nuku yön yli ja vedä kunnolla happea keuhkot täyteen ennen kun alat kommentoimaan muiden toimia ja mieti vielä ennen kommentin/viestin lähettämistäkin,  että kannattaako. Mieti, mieti ja mieti. Vai jättäisikö kokonaan kommentoimasta? Hyvä vaihtoehto sekin.

Ei tämä lapsperhearki ole mitään ankaraa paremmuuden mittaamista kaikin keinoin, tämän pitäisi olla elämän parasta aikaa!

Kommentit