Onko vuorokaudessa tunnit tiukassa?

Mainos K-Supermarket Ratina /

Muistan haahuilleeni ruokakaupassa suu auki sekä silmät suurena ihmetyksestä ja järkytyksestä torstaina 12. maaliskuuta. Tuo oli ajanjaksoa, jolloin Suomessa alkavasta koronaepidemiasta uutisoitiin ensimmäisiä kertoja ja annettiin ymmärtää, että rajoituksia on tulossa, mutta ei kuitenkaan kehoitettu sekoamaan ja varautumaan useiden kuukausien edestä. Mitäs me luonteellemme voimme. Kaupassa ihmiset hamstrasivat ruokakärryihin ostoksia juoksujalkaa siinä määrin, että ostoskärryistä tuotteet lenteli kaupan lattialle, kaupan hyllyt ammottivat hetkellisesti tyhjyyttään suosituimmista elintarvikkeista ja kuivamuonista. Ihan ensimmäisenä kuitenkin loppui WC-paperi, koska kyllähän se on ensisijaisen tärkeää olla varalla kuusikymmentäkahdeksan rullaa paskapaperia ja takalisto puhdas - mitäs ruoktarvikkeiden niin on väliä selviytymisen kannalta. 

Olihan tuo kauppareissu kokemuksena ja elämyksenä ainulaatuinen - siinä jäi jouluruuhkat kakkoseksi ja Ikean shoppailureissu krapulassa olisi tuntunut tuon kokemuksen rinnalla kevyeltä. Siitä huolimatta, että itselleni tuo kauppareissu oli silkkaa viihdettä - päätin suosiolla jättää fyysiset kauppakäynnit pois omasta arjesta ja hankkia viihteeni muualta. Onneksi nykyään on vaihtoehtona myös noutopalvelut sekä kotiinkuljetukset.

Aloitin kartoittamaan toimipisteitä ja toimijoita, jotka tuottavat noutopalvelua. Ratinan kauppakeskuksessa työskentelevänä oli lopulta helppo päätös vaivattomuuden ja ajansäästön kannalta valita ruokakaupaksemme K-Supermarket Ratinaa. 

Tyypillisesti varaan kauppaostosten noudon klo 16-18 väliseen noutoajankohtaan, koska homma hoituu töistä lähtiessä. Täten voin työpäivän jälkeen mennä hissillä parkkihalliin, ajaa auton noutoparkkiin ja lähettää viestin noutopalvelun numeroon. Muutama minuutti viestin lähettämisestä ennakkoon tilatut tuotteet on auton takaluukkuun pakattuna, lasku maksettuna ja auton nokka kohti kotia. Aikaisemmin tähän kaikkeen on mennyt ainakin tunti ellei kaksi ja nyt olen ruokaostokset kyydissä matkalla kotiin 5-10 minuuttia töistä pääsemisen jälkeen. 

Ennakkotilauksen tekeminen K-Ruoka sovelluksen kautta ei myöskään vie aikaa kovin montaa minuuttia yhteensä, kun käyttää sovellusta kauppalistana ja lisää tuotteita listalle sitä mukaan kun tarpeita kotona ilmenee. Kun listaa on kerännyt viikon tai kaksikin ennen seuraavaa tilausta, voi tilauksen vain tarkistaa tilausta edeltävänä iltana ennen puolta yötä. Noutopalvelussa ja ennakkoon tilaamisessa on myös nopeuden sekä helppouden lisäksi paljon muita hyviä puolia. 

Meidän perheessä hävikkiruoan määrä on nykyään huomattavasti pienempi kun aiemmin, koska tilataan ruokaa juuri sen verran kun ollaan suunniteltu tarpeen olevan. Mietitään kotona valmiiksi ruoat mitä tekee mieli ja tilataan ainekset näihin. Heräteostokset jää hyllyyn ja tulee tehtyä kerralla kunnolla ostokset, että ei tarvitse joka ilta ravata pikkukaupoissa tekemässä muutaman kympin ostoksia, joista kertyy yllättävän suuri kuluerä vs. kerralla tehdyt suuremmat ostokset. Suunnitelmallisuus, ruokaostokset pidemmäksi aikaa ja heräteostosten poisjääminen tuovat myös pidemmällä aikavälillä hyvin paljon taloudellista säästöä vaikka noutopalvelusta maksetaankin muutama euro keräilymaksua. 

Kuitista luettava säästö ei ole ainoaa säästöä mitä tulee, vaan myöskään meidän tapauksessa polttoainetta ei kulu kauppamatkoihin, koska kauppaostokset saa töistä lähdettäessä poimittua kyytiin ilman erillistä kauppareissua. Kaiketi tärkeintä säästöä on hermojen säästyminen sekä se, että aiemmin kaupassa vietetty aika on nyt täysimääräisesti käytettävissä perheen kanssa olemiseen. Tosin, ymmärrän myös perheellisiä ihmisiä, jotka lähtevät viettämään kauppaan omaa-aikaa, joka kotona on usein hyvin tiukassa perhearjen keskellä. 

Henkilökohtaisten hyötyjen lisäksi noutopalveluiden sekä kotiinkuljetusten suosiminen tuo myös hyötyä nyt myös koko yhteiskunnalle, koska koronaepidemian aikana suurissa ihmismassoissa liikkumista suositellaan välttämään tartuntojen leviämisen välttämiseksi. Noutopalvelut ja kotiinkuljetukset myös työllistävät tällä hetkellä todella paljon ihmisiä ja varmasti myös jatkossa, jos ja kun noutopalvelut jäävät kovaan suosioon. 

Onko noutopalvelu tullut jo tutuksi? 

Kommentit