Etävastaanotto + lapsenhoito = mahdoton yhtälö? Ei, ei suinkaan

Osa on varmasti jo ehtinyt ihmettelemään minkä vuoksi täällä blogin puolella on ollut todella hiljaista jo lähes kuukauden ajan. En ole lähtenyt väkisin kirjoittamaan kun selkeää ja inspiroivaa aihetta ei ole ollut mielessä, töissä on ollut paljon uuden opettelua esimiesvastuun lisääntyessä, vallitseva pandemian sekä poikkeusolosuhteet ovat vaatineet työpaikalla sekä kotona olemiseenkin muutoksia lyhyessä ajassa. Ei ole puhti riittänyt enää kirjoittamiseen päivien päätteeksi, mutta "luova" tauko tässä kohtaa saattoi tehdä jopa hyvää. Josko nyt taas pyrkisi aktiivisempaan kirjoittamiseen? 

Viime viikko työn puolesta oli täysin normaalista poikkeava. Tein nimittäin koko viikon etänä, tästä kiitos työnantajalleni. Onneksi nykyään sairaanhoitajanakin tämä on mahdollista kun on laajalti käytössä työkaluja etävastaanoton pitämiseen. Viime viikolla työnkuvaani kuului hoitajachattiin vastaaminen sekä puhelintyö, myös esimiestyö kulki tässä rinnalla jouhevasti mukana. 

Oman mausteensa etätyöhön teki myös se, että olin suurimman osan viikkoa kotona kaksin neljän kuukauden ikäisen poikamme kanssa. Näppärästi tuli kuitenkin vaihdettua kakkavaippoja ja ruokittua, samalla kun annoin ohjeita ylähengitystieinfektion hoitamiseksi chatin toisessa päässä oleville potilaille. Oletko koskaan miettinyt, että mistä tai minkälaisesta ympäristöstä ammattilainen vastaakaan viesteihisi/puheluihisi? 

Itse muun muassa lauloin potilaskertomukseen kirjoittamiani tekstejä ääneen, jotta pikkumies viihtyy. Välillä oli tietokone hoitotason vieressä, kun pikkumies ei viihtynyt kuin hoitotasolla makoillessa. Kyllä joka tilanteeseen löytyi ratkaisu lopulta, vaikka pakko kyllä myöntää, että työajan umpeuduttua oli kaikkensa antanut olo!

Viikon kokemukselle voin kuitenkin jo todeta, että etätyö on todella hyvä vaihtoehto työn tekemiselle ja toivonkin tätä koko ajan enemmän hyödynnettäväksi, koska sairaanhoitajan työ antaa kyllä myöden tälle kun vaan annetaan mahdollisuus ja lähdetään rohkeasti kehittämään. Koen, että työ on kotona tehokkaampaa ja osittain myös mielekkäämpää kun kotosalla työpisteen voi virittää mihin vaan ja aamulla voi nousta sängystä vaikka kaksi minuuttia ennen työajan alkamista sekä lojua kylpytakki päällä läpi päivän. Isoimpana miinuksena koen kuitenkin sen, että kotona on työtiimistä erossa, vaikka Skypen kautta onkin mahdollista vaihtaa kuulumisia ja kysyä vinkkejä. Myös face to face asiakaskontakteja hieman kaipaa sekä työpaikalla tulee paremmin tauotettua työpäivää kun kotona.

Tämä alkanut työviikko on kaikin puolin samanlainen etätyöviikko arkipäivien osalta, mutta poikkeuksen tulee tekemään sunnuntain päivystysvuoro, joka tulee hoitaa fyysisesti työpaikalla. 

Loppuun vielä ajankohtaisia ohjeistuksia, jotka nousevat myös ajankohtaiseksi lähes jokaisen potilaan kohdalla ohjeistuksia antaessa. Hyvää kertausta myös kaikille, jotta saadaan tartuntaketjut minimoitua:
- Älä mene töihin, mikäli sinulla on ylähengitystieinfektion oireita. Nuha ei pelkällään ole syy poissaoloon.
- Palaa töihin, kun olet ollut vuorokauden oireeton.
- Ole töistä pois ensisijaisesti esimiehen luvalla. Iso osa yrityksistä myöntää nyt poikkeusolojen aikana hyvinkin pitkiä poissaoloja ilman hoitajan-/lääkärintodistusta.
- Mikäli epäilet itselläsi koronavirusta tai sinulla on ylähengitystieinfektion oireita, noudata työterveytesi/terveysaseman antamia ohjeita - älä mene suoraan vastaanotolle ilman ajanvarausta!
- On kyseessä flunssa, influenssa tai koronaviruksen aiheuttama infektio, on hoitona oireenmukainen hoito, KOTONA! Vakava-/kovaoireiset infektiot ovat asia erikseen.
- Pese ja desinfioi käsiä riittåcän usein, yski ja niistä oikein!
- Pysyttele kotona ja käy ainoastaan pakollisten asioiden vuoksi kodin ulkopuolella (työ, ruokaostokset, apteekkikäynnit).
- Tiedustele esimieheltä etätyön mahdollisuutta.
- Noudata annettuja rajoitteita!

Kyllä tästä selvitään, kun ollaan valmiita antamaan oma panos koronan kukistamiseen ja muistutellaan myös toisiamme rajoitusten noudattamisesta! 

Onko ollut hankalaa rajoittaa menemisiä kodin ulkopuolelle?

Kommentit