Kotityönjako, yhdessä tekemisen iloa

Tiedustelin muutama viikko sitten Instagram tilin puolelle aiheita, joista seuraajani haluaisivat kuulla minun näkökantani. Yksi ehdotetuista aiheista oli kotityönjako. Tämä oli itselleni heti mieluinen aihe, koska meillä ei todennäköisesti vaimoni kanssa ole se kaiken tavallisin työnjako kotitöissä tai siis ei meillä oikeastaan ole mitään jakoa olemassakaan.

Meille ei ole koskaan oikeastaan syntynyt selkeää työnjakoa kotitöiden suhteen, emmekä ole nähneet myöskään koskaan tarpeelliseksi väkisin luoda mitään työnjakoa ihan vaan sen vuoksi kun tykätään puhua naisten ja miesten kotitöistä. Kotityöt kuitenkin aina tehdään yhteisen hyvän vuoksi, joten kummankin osapuolen on mielestäni hyvä hallita jollain tasolla kaikki kotityöt sukupuolesta riippumatta.

Vaikka selkeää jaottelua kotitöihin emme ole tehneet, on minulla esimerkiksi usein päävastuu ruoanlaitosta ja siivoamisesta. Tänä sopii minulle sen vuoksi, että tykkään laittaa ruokaa ja tykkään myös siisteydestä, joskus jopa vähän liikaakin ahdistaa sotkuisuus ja epäjärjestys. Toki, nyt olisi ehkä hyvä aika alkaa harjoittelemaan epäjärjestyksen sietämistä, koska pian poika pitää todennäköisesti huolen siitä, että lelut on leväällään. Niinhän niiden toki pitääkin olla!

Vaikka olenkin ottanut päävastuun ruoanlaitosta ja siivoamisesta, onnistuu siivous ja ruoanlaitto kyllä erinomaisesti vaimoltanikin, vaikka kerran en kyllä ollut täysin varma oliko vaimoni laittama ruoka lasgnea vai pizzaa. Ei voi aina onnistua, ei edes joka kerta!

Kodin siisteys luo viihtyisyyttä. Kuvassa etualalla minun ja vaimoni tekemä kehto.

Pystymme kumpikin hoitamaan myös tiski- ja pyykkihuollon, pihatyöt nurmikonleikkaus, kukkien istutus ja trimmeröinti mukaan lukien, palaneen lampun vaihtamisen, pissapojan nesteen lisäämisen autoon, roskien viemisen, kaupassakäymisen ja pienet sekä isommatkin pintaremontit.

Vaikka pyykkihuollon taidankin, olen kuitenkin tästä hieman luistanut ja antanut päävastuun vaimolle. Itsellä kun ei ole hajuakaan mitä valkaisuliinoja tai liankerääjiä pyykin joukkoon kuuluu laittaa.

Mieleeni ei tule kuin yksi kotityö mitä en ole tehnyt kertaakaan sinä aikana kun olemme yhdessä asunut, nimittäin viemäriputkien puhdistus. Vaimoni on tässä hommassa aivan haka ja mun tekee usein mieli ruveta tekeen ruokaa just sillon kun putket pitäisi hoonata puhtaaksi hiuksista, pinneistä ja kaikesta muusta liasta! Pitäis ehkä totuuden nimissä tähänkin hommaan tutustua itsekin hieman tarkemmin, eikä vaan aina lykätä viemäriin litra tolkulla viemärinavaajaa ja toivoa, että kaikki lika lähtee liikkeelle.

Nyt kun pihatyöt ja remontit tuli puheeksi, niin pakko hieman kertoa muutaman vuoden takaisista projekteista ja näyttää kuinka yhdessä saa aikaan paljon kun on kivaa yhdessä, pystyy kuuntelemaan toisen mielipiteitä sekä ottamaan neuvoja vastaan!

Hortonomi työssään

Kesällä 2018 purimme pihasta vanhan terassin sekä lähes kaiken kasvillisuuden. Tilalle kannoimme monta sataa kiloa ellei useampi tuhat kiloa mukulakiveä, rotvallin pätkää, puutavaraa, multaa ja haketta. Suurimmalta osin tehtiin koko piha kaksin, mutta myös molempien vanhempien ja veljeni avustuksella. Toki pakko myöntää, että ilman appiukon kirvesmiestaitoja saattaisi terassi olla vähän vähemmän vatupassissa. Lopputulos alla olevassa kuvassa!

Valmis ja täysin uusittu takapiha. Terassi on kun yksi lisähuone kesäisin! 

Parasta tässä kaikessa on se, että yleens teemme kaikki kotityöt yhdessä ja vielä tykätäänkin siitä. Kotitöiden ohella on helppo vaihtaa kuulumisia ja käydä päivän tapahtumat läpi. Niin ja vaikka antaa pari pusuakin ohimennen!

Takapihan projekti oli lämmittelyä saman kesän toiseen projektiin. Teimme vaimon kanssa kaksistaan alusta loppuun saakka omin pikku kätösin mökillä nukkuma-aitan täysin uuteen uskoon. Revimme kaiken vanhan lautaverhoilun ja muut 60-70-luvulla seinään väliin survotut eristeet pois ja aloitimme uudelleenrakentamisen täysin nollista.

Molemmat kesän 2018 projektit ovat olleet sellaisia, joita ollaan usein hyvillä mielin muisteltu jälkeenpäinkin. Ajoittain näkemyseroista keskusteltiin tiukkaankin sävyyn, mutta lopulta aina löydettiin yhteinen näkemys asioihin ja hommat alkoi rullaamaan entistä kovemmalla tahdilla. Kaikkinensa molemmat projektit on ollut mahtavaa yhteisen tekemisen aikaa. Uskon, että molemmat projektit myös entisestään vahvistaneet parisuhdettamme!

Lähtötilanne

Lopputulos

Tulevana kesänä saamme projektiksemme miettiä, että mihin poikamme sijoittuu nukkuma-aitassa, kun ylimääräistä tilaa ei liiemmin ole. Eiköhän siihenkin joku ratkaisu löydetä yhdessä!

Muistakaa huomioida toisenne ja tehkää mielekkäitä asioita yhdessä sekä tasapuolisesti. No mutta entäs jos perhearjessa ei riitä aikaa touhuta yhdessä, ehkäpä siitä muutama sananen myöhemmin..

Kylläpäs tämä meni taas loppua kohden sivuraiteille ja menneen muistelemiseksi, mutta yhdessä tekeminen on meidän parisuhteessa ollut tärkeä palanen aina!

Kuinka teidän taloudessa kotityöt jakaantuu?

Kommentit